Kesänäyttely 2022

Veikko Vionojan musta verho ja muita piirustuksia.

Taide VIONOJA 27.6. – 21.8.2022

Tänä kesänä Taide Vionojalla Ullavassa nähdään galleristi ja kuraattori Veikko Halmetojan kuratoima kokonaisuus MUSTA VERHO JA MUITA PIIRUSTUKSIA. Sen ytimen muodostavat Veikko Vionojan hiilipiirrokset, mutta mukana on myös seitsemän ajankohtaista nykytaiteilijaa, joiden tuotannossa piirtäminen on keskeisellä sijalla.

Kesän taiteilijat ovat Eetu Kevarinmäki. Vappu Rossi, Hanna Saarikoski, Joel Slotte, Kim Somervuori, Kirsimaria E. Törönen ja Timo Vuorikoski.
Näyttelyn nuorin taiteilija Eetu Kevarinmäki on piirtänyt tietokoneella uustulkintoja Veikko Vionojan teoksista.
Hanna Saarikoskelta tulee mukaan näyttelyn ainoa videoteos, jossa ihmisen profiili piirtyy suoraan kasvoihin.

Kuva: Veikko Vionojan hiilipiirustus Musta Verho 1945


Näyttelyn muut taiteilijat

Suudelma 2012 [Lähde: www.vappurossi.fi]

Vappu Rossi

(s. 1976 Joensuu) on suomalainen kuva- ja mediataiteilija sekä taidegraafikko. Hän työskentelee Helsingin yliopiston Piirustussalin piirustusmestarina. Rossi valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi 2008 ja Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi 2008. Rossin tuotannon pääaiheena on ihmisen kuva. Hänet tunnetaan ennen kaikkea piirustustaidostaan sekä piirustuksen tilallisista ja poikkitaiteellisista sovelluksista. [Wikipedia]

Laulu ryövärinpesästä 2021 [Lähde: joelslotte.com]

Joel Slotte

(s. 1987, Kokkola) työskentelee ja asuu Helsingissä. Hänen näyttelynsä koostuu figuratiivisista öljymaalauksista, joiden lähtökohtina ovat levoton fiktio, arkiset, alhaiset ja juhlavat anekdootit sekä silmitön aistillisuus. Slotten teoksia on ollut esillä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Hänen teoksiaan on Helsingin taidemuseon, Pro Artibus -säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmissa. [joelslotte.com]

Kuva videoteoksesta Eyeliner (2013)

Hanna Saarikoski

(s. 1978 Kannus) on suomalainen kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä ja Somerniemellä. Saarikoski valmistui Kuvataideakatemian Maalaustaiteen koulutusohjelmasta 2008. Aikaisemmin Saarikoski oli opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa Kokkolassa ja Savonlinnan taidelukiossa. Suomen Kulttuurirahaston järjestämille muotokuvakursseille hän on osallistunut kahdesti. Akvarellitekniikan lisäksi Saarikoski käyttää tuotannossaan piirtämistä, installaatiota, videotaidetta ja performanssia. [Wikipedia]

Ehtoo 2022 [Lähde: studiowakewa.com]

Kirsimaria E. Törönen

(s. 1969, Tampere) Häntä voi luonnehtia piirtäjäksi, joka on irrottautunut paperilta ja kuljettanut piirtämisen mukanaan eri materiaaleihin ja tilallisiin teoksiin. Hän käsittelee teoksissaan taidehistoriaa tulkiten sitä uudenlaisista näkökulmista.
Törösen symbolit ovat tunnistettavia. Hän rakentaa välillä kuva-arvoituksia mutta arvoitukset ovat pikemminkin tiedostamattoman symboliikkaa kuin aitoja kysymyksiä.
Viiva, joka piirtää esiin ihmishahmon, on tavanomainen mutta silti tai juuri siksi kaiken kuvataiteen alku. Teoksissa on havaittavissa primitiivisen taiteen merkistöjä ja ornamentillista dekoraatiota, mutta myös graffitimaalarin merkkejä.

Last B-boy and his carosol tears
[Lähde: galleryhalmetoja.com]

Kim Somervuori

(s. 1975) on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012, ja opiskellut Tukholmassa Vårdingeby folkhögskolanissa vuosina 2005–2006.
Graffitien ja korkeataiteen traditiot kohtaavat konkreettisesti Somervuoren teoksissa. Erilaisten kulttuuristen viittausten yhdistely tekee hänen teoksistaan moni-ilmeisiä ja yllätyksellisiä. Teos voi olla seinämaalaus, kolmiulotteinen objekti, installaatio tai perinteisen taulumaalauksen logiikkaa ainakin näennäisesti muistuttava asia. [Juha Heikki Tihinen/www]

Kuutamo 2.0 (2022)

Eetu Kevarinmäki

(s. 1993 Seinäjoki) on opiskellut Turun Taideakatemiassa kuvataidetta. Kevarinmäki käsittelee työskentelyssään internetkulttuuria ja on itse osa sitä.
Kevarinmäki rakastaa ristiriitoja ja siltojen rakentamista kulttuuriyhteyksien välillä, millä ei ole mitään tarkoitusperää. Hän luo omia polkuja ja tekee tahallaan asioita väärin. Hän on erilaisten kulttuurimuotojen suurkuluttaja ja yrittää rakentaa yhteyksiä kaiken välille. Ironia ja huumori ovat läsnä hänen töissään, koska 90-luvulla syntyneenä hän ei omasta mielestään pääse sukupolvimaneereitaan karkuun eikä tiedä haluaisikokaan päästä. Ihmisten kanssa työskentely on hänelle tärkeää, sillä yhdessä syntyvät parhaimmat ideat dialogin kautta.

Timo Vuorikoski

(s. 1945 Helsinki) on muotokuvamaalauksiin erikoistunut taidemaalari ja Sara Hildénin taidemuseon entinen johtaja. Vuorikoski asuu ja työskentelee vakituisesti Tampereella, lisäksi hänellä on ateljee Vihdissä. Vuorikosken varhaistuotanto käsittää maisemia, asetelmia ja henkilökuvia öljymaalauksina. Muutettuaan Tampereelle vuonna 1978 Vuorikoski alkoi maalata virallisia tilausmuotokuvia. Niiden ohessa hän on maalannut suuren määrän erilaisia tamperelaisaiheisia maisemia. Vuorikoski on työskennellyt talvisin Venetsiassa, minkä seurauksena hänen tuotantonsa käsittää myös Venetsia-aiheisia maalauksia, maisemia ja karnevaalikuvia.

Kukkamaljakko ikkunalaudalla 2007 [Lähde: timovuorikoski.com]


Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kertoo näyttelystäPosted

in

Tags: